+-


NETAPP PRODUCTEN

  • NetApp A200 all-flash op basis van 2 nodes
  • NetApp FAS8020 op basis van 2 nodes
  • NetApp ONTAP 9.1
  • NetApp SnapMirror
  • NetApp SnapVault
  • NetApp OnCommand Performance Manager

Customer Profile+-

WMD Drinkwater

Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater bv uit Drenthe hebben als kerntaak het leveren van drinkwater in de provincies Groningen en Drenthe. Waterlaboratorium Noord (WLN) is het gezamenlijke centrum van WMD en Waterbedrijf voor waterkwaliteit en watertechnologie. WLN biedt technologisch onderzoek en advies aan diverse partijen. Daarnaast controleert WLN de kwaliteit van ons drinkwater.

Voor grote afnemers in de industrie leveren de waterbedrijven ook ‘water op maat’; diverse oplossingen voor vraagstukken op het gebied van waterbehandeling en waterzuivering voor bedrijven en industriële complexen. Daarnaast zijn de waterbedrijven bezig met het vinden van oplossingen voor energievraagstukken waarin water een rol speelt. Denk daarbij aan aardwarmte, restwarmte en warmteen/of koudeopslag.

In het hoofdkantoor van de WMD Drinkwater bv te Assen is GiGA gevestigd, de ICT-afdeling van de organisatie. GiGA beheert al sinds begin 2004 de shared services-infrastructuur voor zowel de WMD Drinkwater bv als het Waterbedrijf Groningen alsook het gezamenlijke laboratorium van beide waterbedrijven te Glimmen.

De ICT-afdeling bestaat uit 15 medewerkers en is opgesplitst in twee delen, een voor de infrastructuur en een voor het applicatiebeheer.

PDF Download

The Challenge+-

GiGA heeft als onderdeel van één gezamenlijk project voor Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater bv een MECOMS-implementatie op basis van Microsoft Dynamics AX aangeschaft, die is toegespitst op de specifieke eisen van de nuts- en waterbedrijvensector. Om eventuele performance- of capaciteitsknelpunten vóór te zijn, hebben de waterbedrijven derhalve besloten ruim van tevoren een nieuw systeem te implementeren. Voordat werd overgegaan tot de aanschaf van MECOMS, hebben de bedrijven een extern gehoste SAPimplementatie gebruikt. Nu de bedrijven hebben gekozen voor MECOMS en besloten hebben deze omgeving zelf te hosten, bestond de noodzaak de storage in eigen beheer uit te breiden.

PDF Download

The Solution+-

Om in capaciteits- en performancebehoeften te voorzien, hebben de bedrijven gekozen voor een NetApp A200-systeem, dat volledig is uitgerust met SSDdisks (‘all-flash’). Het systeem is in clustervorm geplaatst op basis van twee extra nodes. Peter Ehmen, Teamleider ICT Infrastructuur bij WMD Drinkwater bv in Drenthe: “Bij de keuze voor NetApp hechtten wij erg aan de kennis en kunde van NetApp zelf bij de plaatsing. Daarbij hebben we een goede band opgebouwd met de mensen van NetApp Professional Services, ook op persoonlijk vlak, en wij zijn erg blij dat we daar tot op de dag van vandaag uit kunnen putten. En dat bevalt gewoon erg goed.”

PDF Download

Business Benefits+-

De waterbedrijven zijn al jaren een tevreden klant van NetApp. “De apparaten van NetApp hebben ons nog nooit, maar dan ook gewoon nog nooit, in de steek gelaten”, aldus Peter Ehmen. De bedrijven zijn dermate te spreken over de IT-installatie dat NetApp voor de vervanging automatisch als eerste is overwogen. Peter Ehmen vervolgt: “We hebben inmiddels ook kennis van NetApp opgebouwd en we weten het systeem en de bijbehorende processen goed te beheren.” De waterbedrijven hebben met het nieuwe systeem gemoedsrust en Peter Ehmen licht toe: “Ik voorzie voorlopig geen enkel probleem.”

Behalve de betrouwbaarheid van het systeem profiteren de waterbedrijven tevens van de verbeterde efficiëntiefuncties in ONTAP 9, waaronder deduplicatie, compressie en compactie. Deze technologieën helpen de benodigde storage te beperken en daardoor de kosten voor storage te drukken. Nu de waterbedrijven hebben gekozen voor een interne implementatie van MECOMS Dynamics AX, is de storagevoetafdruk fors toegenomen, maar de bedrijven zien de plaatsing van die data met vertrouwen tegemoet. Dankzij het compacte formaat van de NetApp A200 is voorkomen dat het datacenter te krap zou worden.

DE TOEKOMSTVISIE
Er zijn ontwikkelingen op het gebied van energie en water, zoals warmte-koudetransport. De drinkwatervoorziening is een vrij stabiele branche, maar de waterbedrijven hebben de gemoedsrust dat hun projecten ook in de toekomst probleemloos kunnen worden uitgevoerd. De groeiende hoeveelheid data die voortvloeit uit laboratoriummetingen alsook de interne storage kunnen met gemak worden opgevangen.

DE OMGEVING
In totaal hebben we nu 4 nodes in een NetApp cluster. Tweemaal een AFF A200 en tweemaal een FAS8020. Deze apparaten staan in ons rekencentrum en worden in productie gebruikt. Daarnaast hebben we op een fysiek andere locatie een NetApp FAS2240-4 staan. Backups (in de tijd) maken we in de NetApp zelf en gaan met SnapMirror naar de FAS2240-4.

PDF Download

Environment+-

  • Performance- en capaciteitsknelpunten proactief voorkomen
  • Geen downtime
  • Vertrouwde software en apparatuur
  • Korte leercurve

PDF Download

Take the first step to optimize your storage environment & get in touch with us